18 Ekim 2017 Çarşamba

TARİHÇİ YAZAR KORAY ŞERBETÇİ’den İDDİALI SÖZLER “Bu güne kadar kimse tarihin neye yaradığını Türk insanına anlatmadı!”

TARİHÇİ YAZAR KORAY ŞERBETÇİ’den İDDİALI SÖZLER
“Bu güne kadar kimse tarihin neye yaradığını Türk insanına anlatmadı!”
Yıllardır tarihi gerçekler birer vakıa olarak tartışılan konulardır. Fakat tarihi gerçeklerin günlük, pratik hayatta neye yaradığı hiç anlatılmamıştır. Bu konu ile ilgili olarak bir kitap KORAY ŞERBETÇİ imzası ile raflardaki yerini buldu ve okuyucusuna tarihin günlük hayatta ne işe yaradığını anlattı.
Kitapta özellikle tarihi şahsiyetler üzerinden yola çıkılarak, tarihin psikolojik ve sosyolojik analizi yapılarak tarihi bilgilerin pratikte nasıl kullanılabileceğine ışık tutuldu.
KORAY ŞERBETÇİ kitabı ile ilgili olarak şunları dile getiriyor;
“Belki binlerce kez karşılaştım bu soruyla. İnsanlar tarihçi olduğumu öğrendiklerinde önce öğrenci iken bilhassa tarih dersini hiç sevmediklerini söyleyip hemen arkasından rakibine bir ok fırlatırcasına “Tarih hayatta ne işimize yarar ki Allah aşkına!” sözünü pimi çekilmiş bir el bombası gibi atıveriyorlardı kucağıma. Bu salvolar zaman içerisinde ister istemez tarihi keyifli bir uğraş olarak benimseyen ve hayatını bu uğraşa bağışlamış bendenizin yönünü de kendiliğinden belirlemiş oldu. Sonuç olarak elinizdeki bu eser meydana geldi.
Kadim bilgeliğin hazinesi sayabileceğimiz tarihin bu meselede bize söyleyeceği ne kıymetli sözleri vardır. Fakat duymak isteyene tabi. Peki, tarih okumasını geçmişte olup bitmiş olayların mezarlığında dolaşmaktan kurtarmanın çaresi nedir derseniz? Burada yine imdada kadim bilgelikten bir hikmetli söz yetişir. Hint ikliminin ışıltılı kafası, Asya’nın iftiharı, düşünür, şair ve yazar R.Tagore’un şöyle der: “Bir şeyi anlamak onda kendimizden bir şeyler bulmaktır.”
Bu kitap, sizi tarihi figürlerin ders kitapları tarafından ıskalanan insani ve duygusal yönlerine baktırmak iddiasındadır.
Evet, gök kubbenin altında söylenmemiş söz yoktur. Aynı zamanda yaşanmamış deneyim, izlenmedik yöntem, yapılmadık hata da yoktur…
O halde elinizde tuttuğunuz kitapla sizi on binlerce yılın eski ama eskimeyen serüvenine davet ediyorum ki tarihin olup bitmiş bir şey değil olmakta olan bir şey olduğunu ve sizin de bu olmakta olanın kahramanı olduğunuzun tadına varasınız!   
Öyle ya yoksa TARİH NEYE YARAR?”
KORAY ŞRBETÇİ imzalı “TARİH NEYE YARAR?” adlı kitap Türdav Yayınlarından çıktı ve raflardaki yerini aldı.
(Uzun Adam Gençliği- Savcı Sayan)
İnsanlık tarihi boyunca her fikir ve ya inanç akımı kendine göre mutlaka taraftar bulmuştur. Bu akımlar kendini ya besleyerek büyütmüş ya da tam tersine tarih sayfalarında yok olup gitmiştir.
Bu akımlara kaynak oluşturmak ise toplum önünde lider vasfı taşıyan şahıslar üzerinden yürümektedir. Günümüzde bu düşünce ve akımların beslenerek kendisine taraftar toplama noktasındaki en büyük katkıyı medya sağlamaktadır. Medya istediğinde kişiyi ya kahramana ya da nefret edilen bir ucubeye çevirme gücüne de sahiptir.
Her şeyde olduğu gibi medya da mutlaka bir şeylerden ya da birilerinden yanadır. Öyle ya da böyle mutlaka bir şeylere taraf olur insan ve onun yönetimindeki her şey…
Medya bir insanı nasıl bir konuma getirir tartışmalı ve çok su götürü bir konudur elbette. Şimdi medyanın her an gözü önünde yaşayan birisinin başka bir kişi tarafından didik didik incelenmesi ve onun zihnindeki haritayı çözebilmesi mümkün müdür desek?
Elbette mümkündür. Fakat bunun için bir derdinizin ve bir dava aşkınızın olması da şarttır.
"Uzun Adam”ın Bir Gençlik Hayali Var
Bir dönem CHP üyesi olan Savcı Sayan, Uzun Adam olarak nitelendirdiği Recep Tayyip Erdoğan’ı yakın takibe almış. Onun değer yargılarını, hedeflerini, inançlarını, bu millet için istediklerini kendi akıl ve vicdan terazisinde bir ölçeğe tabi tutmuş. Ve kendisini en çok etkileyen tarafını, yani bu ülkenin gençleri için düşünce ve hedeflerini kaleme alarak “Uzun Adam Gençliği” adlı kitaba imza atmış.
Kitabında şöyle diyor Sayan; “Bu ülkenin bağımlılığını, bu toplumun yozlaşmasını ve bu milletin dağılmasını isteyenler, bu ülkenin gençliğini kendi tarihinden nefret ettirerek işe başlamışlardır. Gençliğe, atalarının birtakım cahil, yobaz, vahşî adamlar olduğunu, onlardan nefret etmenin çok önemli olduğunu öğretmişlerdir.
Oysa hakikat, onların söylediği gibi değildir. Bu toplum ve bu toplumun temsilcisi olduğu medeniyet, çok üstün insanî değerler çevresinde kurulmuştur. Zamanında en ileri ve en mutlu insanlığı temsil etmiş, birçok konuda başkalarına örnek olmuş veya yol göstermiştir.”
Yazar, "Uzun Adam Gençliği" adlı kitabında bir liderin gençlik için hayallerini ele alarak tarihe kayıt düşülecek olan yeniden diriliş sürecini ve ülkesinin gençlerine işaret ettiği hedefleri madde madde anlatmış.
Yazar Sayan diyor ki; “Uzun Adam bu ülkenin gençliği için elini değil, bedenini bile taşın altına koyar. Onun kadar cesaretle yürüyen bir lider kim olursa olsun arkasından giderdim. O’na diktatör diyorsunuz. Hangi diktatörün yüreğinde gençliği için bu kadar merhamet ve kaygı bulabilirdiniz merak ediyorum?” diyor.
Bu kitap bir liderin nasıl olması gerektiğini ve bir ülkenin asıl temellerinin gençler olduğunu farkında olan bir siyasi fikri analiz ediyor. Lore Kitap tarafından çıkartılan "Uzun Adam Gençliği" raflarda yerini bulmuş durumda…
Uzun Adam Gençliği – Lore Kitap – Savcı Sayan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder