İŞVERENLERİN MENFAATİNE
ÇOK ÖNEMLİ DUYURU
İŞ VERENLER HAKKINIZI KULLANIN, SİGORTA PRİMLERİNİZ KASANIZDA KALSIN.
Şimdi size soruyoruz:
S.1) İŞVEREN OLARAK SİGORTALI İŞÇİ ÇALIŞTIRIYOR MUSUNUZ?
Cevabınız evet ise; şimdi size şu soruyu soruyorum:
S.2) İSTİHDAM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANIYOR MUSUNUZ?
Cevabınız HAYIR ise, siz haklı olarak bize şu soruyu sorabilirsiniz:
S.3) İSTİHDAM TEŞVİĞİ NEDİR?
CEVAP: İstihdam teşvikleri, belirli şartları taşıyan işsizleri istihdam eden işverenlere değişen sürelerle ve tutarlarla prim, vergi veya ücret destekleri sağlanmasıdır. Bu teşviklerin bir bölümü İŞKUR tarafından finanse edilmekle birlikte, işlem uygulayıcısı SOSYAL GÜVENLİK KURUMUDUR.
(Elbette sizler haklı olarak şu soruyu da bize sorabilirsiniz.)
S.4) İSTİHDAM TEŞVİKLERİNİN KANUNDA YERİ VAR MIDIR?
CEVAP: 4447 sayılı Kanunun Geçici 10.Maddesi (6111 kanun no.lu teşvik( ve 447 sayılı Kanunun Geçici 19.Maddesi (7103 sayılı Kanun) başta olmak üzere iş yerinin yararlanabileceği tüm teşvik kanunları esas alınarak 4857 Sayılı İş Kanunu ve 5510 Sayılı Kanun uyarınca iş yeri çalışanlarından teşvik kapsamında değerlendirilir.
S.5) BU HİZMETİN YÜRÜTÜLMESİNDE YETKİLİ KURUM KİMDİR?
CEVAP: Bu hizmetin yürütülmesinde SOSYAL GÜVENLİK KURUMU YETKİLİ kılınmıştır.
S.6) BU TEŞVİKLERDEN YARARLANABİLMENİN ÖZELLİKLERİ NEDİR? Evet şimdi bunu açıklayalım.
CEVAP: Teşviklerden yararlanabilmek için iş yeri ve işçiyi ilgilendiren çok sayıda kriter belirlenmiştir. Bunların bir kısmı sistemsel olarak SGK tarafından hesaplanmaktadır. Diğer kısımların ise iş veren tarafından hesaplanarak bildirilmesi gerekmektedir.
(İşte önemli olan nokta buradadır. İşverenler bu hesaplamaları yapamadıklarından Sigorta bildirimlerinde bulunamadıklarından sigorta primlerini yüksek ödemek zorunda kalmaktadırlar.)
S.7) İŞ VEREN OLARAK BU KRİTERLERİ BİLMİYORUM, NEREYE NASIL MÜRACAAT EDEREK, BU KRİTERLERDEN YARARLANMA İMKANINI SAĞLAYABİLİRİM?
CEVAP: İş verenlerin söz konusu kanunlarda belirtilen kriterlerin iyi hesaplanarak, çalıştırdıkları personele devletçe sağlanan teşviklerden yararlandırılabilmesi için uzman bir ekibe ihtiyacı vardır.
Uzman Danışmanlık ekibi bu kriterleri inceleyerek işverene çalıştırdıkları işçilerin ne kadarının teşvik primlerinden yararlanıp yararlanamayacakları hususunda Rapor verecektir. İşverenin verilen bu rapora göre hareket etmesi daha yararlı ve faydalı olacaktır.
S.8) DANIŞMANLIK FİRMASINDAKİ UZMANLARA NE KADAR GÜVENEBİLİRİM? (Elbette haklı bir soru)
CEVAP: Danışmanlık firması bir bilişim şirketi olarak kendi kullanımı için geliştirdikleri Teşvik yazılımı ile müşterilerine sıfır hata ile hizmetini vermektedir. Danışmanlık firması Kurumsal bir şirkettir. Ayrıca; Danışmanlık firması işveren ile yaptığı sözleşmede her türlü cezai müeyyideyi yazmış ve herhangi bir hataya sebebiyet verdiği taktirde, işveren değil, bütün cezayı kendisinin ödeyeceğini de taahhüt etmiştir. İşverene her türlü garantiyi vermektedir.
S.9) DANIŞMANLIK FİRMASI BUNU NASIL YAPMAKTADIR?
CEVAP: Danışmanlık firması uzman ekibi ve yazılımı ile şirketlerin sicil ve personel bazlı tüm opsiyonlarını değerlendirerek maksimum kazanç sağlayacak şekilde, teşvik analizlerini gerçekleştirir ve bir rapor halinde işverene sunar.
İşveren bu raporu inceler ve her ay çalıştırdıkları işçilerinin ne kadarının hangi oranda teşviklerden yararlanabildiklerini görür, uygun görülmesi halinde Danışmanlık firması ile Danışmanlık İş Sözleşmesini imzalar.
S.10) NEDEN SGK TEŞVİK HİZMETİ ALMALIYIM?
CEVAP: Devletin almış olduğu kararlar nedeniyle SGK kurumu istihdamın artması ve işsizliğin azalmasını sağlamak amacıyla bu kararları almıştır. Bazı koşulların yerine getirilmesi şartıyla bir çok iş yerini ve işçiyi desteklemektedir.
Hem mevcut, hem de işe alacakları potansiyel çalışanlardan optimum fayda sağlayacak teşviklerin maksimum verimlilik sağlanacak şekilde firmaların kullanabilmesi ve tasarruf geliri elde etmesi adına gereklidir.
S.11) TEŞVİK HİZMETİ ŞİRKETLERE NE FAYDA SAĞLIYOR?
CEVAP: Mevcut personellerinizle ilgili analizleri yapıp maksimum oranda tasarruf etmenizi sağlar.
Güncelde alınmayan SGK teşvikleriyle ilgili analiz yapılır. Tasarruf yolları aranır.
Mevcut teşviklerinizin verimliliği hesaplanırken, güncel teşvik tutarınızın da arttırılması sağlanır.
İşe alınacak personellerin teşviklere uygunluğu kontrol edilir, gelirleri ilk adımda hesaplanır.
Hatasız verimli ve sürdürülebilir bir teşvik süreci yürütülür.
Verilen hizmetin doğruluğundan emin olan danışmanlık firması her türlü garantörlüğü verir, cezaları üstlenir.
S.12) TEŞVİKTEN YARARLANAN FİRMA, SONRADAN BU TEŞVİĞİ DEVLETE ÖDEYECEK MİDİR?
CEVAP: Teşvik yukarıda belirtilen kanunlar muvacehesinde verilir. Geri ödenmesi söz konusu değildir. Devletin işverene desteğidir. Teşvik sağlandığı taktirde, primi sizin adınıza devlet yatırmaktadır. Ne işverenin ne de çalışan işçinin herhangi bir kaybı söz konusu değildir.
(İşveren olarak şu soru aklınıza gelecektir.)
S.13) BU TEŞVİKLER YASAL OLDUĞUNA GÖRE, MALİ MÜŞAVİRİM VE MUHASEBE ELEMANLARIM, KENDİLERİ AYLIK OLARAK ÇALIŞAN PERSONELİMİN TEŞVİKLERDEN YARARLANIP YARARLANAMAYACAKLARINI BİLMİYORLAR MI, ONLAR HESAPLAYARAK SİGORTA BİLDİRİMLERİNİ VEREMEZLER Mİ?
CEVAP: Yukarıda da izah edildiği gibi, burada çok özel kriterler mevcuttur. Mali Müşavirler ve Muhasebeciler yeterli bilgiye ve yazılıma sahip değillerse, eksik hesaplama yapabilirler. Tam manası ile bilemeyebilirler. Şirketleri bu nedenle de zarara uğratabilirler. Bu kabil olaylar yaşanmaktadır. Çünkü, işe alınan elemanın tüm geçmiş iş hayatı ve çalışma kriterleri özel yazılımın sayesinde tespit edilebilmektedir. Bu yazılım Mali Müşavir ile Muhasebe işini yapanlarda, hatta büyük kurumsal firmalarda da olmadığından tespitler tam manası ile yapılamamaktadır. Böylece de işveren hakkı olan teşviklerden yararlanamamakta, ya da eksik yararlanmaktadır.
S.14) ŞİRKETİN BİR TANE ÇALIŞANI VARSA, ONA DA TEŞVİK ALINABİLİR Mİ?
CEVAP: Şirkette ister bir eleman, ister yüz, ister bin eleman olsun, her biri özel olarak incelenir ve ne kadar teşvikten yararlanabilecekleri belirlenir. Şirkete bir rapor olarak sunulur.
S.15) Şirket bünyesinde sigortalı elemanların yanında, sigortasız, kaçak işçiler de çalıştırırsa, onlardan şirket zarar görebilir mi?
Şirket teşvikten yararlandı diye, SGK mundan herhangi bir memur şirkete gelip inceleme yapabilir mi?
CEVAP: Şirkette kaç tane sigortalı eleman çalışıyor ve onların sigorta bildirimleri her ay Danışmanlık firması uzmanlarınca incelenir, ne kadar teşvikten yararlanacakları belirlenir ve şirkete bildirilir. Aylık bildirimler bunun üzerinden yapılır.
Diğer sigortasız çalışanlar Danışmanlık firmasını ve ayrıca SGK munu ilgilendirmez. Bu nedenle herhangi bir inceleme yapılmaz.
S.16) Bu işlerin yapılabilmesi için şirketten Danışmanlık firması hangi belgeleri istiyor?
CEVAP: Şirketler her ay çalıştırdıkları elemanları için devlete sigorta bildirimi yapmakta ve primlerini yatırmaktadırlar. Bu bildirimler SGK'nun firmaya vermiş olduğu şifre üzerinden yapılır. Şirket bu sigorta bildirim şifresini Danışmanlık firmasına vermek zorundadır.
Danışmanlık firması da bu şifreyi aldıktan sonra, başka bir yerde kullanmayacağına dair gizlilik sözleşmesini imzalar ve şirketin gerekli incelemesini yapar. Sonra bir rapor hazırlayarak şirkete ne kadar teşvikten yararlanıp, yararlanamayacağını yazılı olarak bildirir.
S.17) SİGORTA ŞİFRESİNİN DANIŞMANLIK FİRMASINA VERİLMESİNDE BİR SAKINCA OLUR MU?
CEVAP: Hiçbir sakıncası yoktur. Çünkü Danışmanlık firması Kurumsal bir firmadır. Sorumluluğunu bilmektedir.
Şifre sadece sigorta bildirimleri için kullanılır. Bu bildirim şifresi Danışmanlık firmasına verilmediği taktirde, Danışmanlık firmasının hiçbir inceleme yapabilmesi söz konusu değildir. Bu nedenle de firmanın teşvikten yararlanıp yararlanamayacağı tespiti yapılamaz ve rapor düzenlenip, firmaya sunulamaz.
S.18) DANIŞMANLIK FİRMASININ VERECEĞİ RAPOR'DAN SONRA YAPILACAK İŞLEMLER NELERDİR?
CEVAP: Danışmanlık firması gerekli incelemeleri yapıp, raporunu düzenleyip, ilgili firmaya verdikten sonra, firma raporda ne kadar teşvik alıp almadığını görür. Uygun görmesi halinde Danışmanlık firması ile DANIŞMANLIK HİZMET ALIM SÖZLEŞMESİ imzalanır. Bu sözleşme de bütün hükümler yazılıdır. Bundan sonra Danışmanlık firması sözleşme yaptığı firmanın danışmanı olarak onun her türlü haklarını koruma altına alır, her ay sigorta bildirimlerini teşvikli olarak hazırlar, firmanın uygun gördüğü kişisine verir, o da devlete her ay bildirimlerini yapar.
S.19) DANIŞMANLIK FİRMASININ BU KONUDAKİ TECRÜBESİ NEDİR?
CEVAP: Danışmanlık firması ve çözüm ortağı uzman, bilgili ve tecrübeli bir kadrodan oluşmaktadır. Gerekli alt yapısı vardır.
Bu konuda 3 binden fazla firmaya gerekli hizmeti vermektedir.
Uzman kadrosu ve sıfır hatalı yazılım programları ile hizmetlerini sunmaktadırlar. Kurumsal yapıları ile sorumluluklarının bilincindedirler.
S.20) PEKİ BU HİZMET KARŞILIĞINDA DANIŞMANLIK FİRMASINA NE KADAR VE NASIL BİR ÜCRET ÖDEMEMİZ SÖZ KONUSUDUR?
CEVAP: Danışmanlık firması şirketin elemanlarına çıkarmış olduğu teşvik miktarı ne kadar ise onun üzerinden ücret talep edecektir.
Örneğin: Her ay 100 bin lira Sigorta Primi yatıran bir firmaya yüzde 40 teşvik sağlanmış ise, o firma yüz bin lira yerine 60 bin lira sigorta primi ödeyecektir. Yani 40 bin lira teşvikten yararlanacak ve bu para kasasında kalacaktır.
Şirketin sigorta primleri devlete yatırılıp, 40 bin liralık teşvikin SGK nca onaylanmasından sonra, firmanın bu onaylanmayı görüp, kasasında 40 bin lira kalması halinde, Danışmanlık Şirketi faturasını kesip firmadan ne kadar teşvikten yararlandı ise aralarında yaptıkları sözleşme gereği olan % 15 lik miktarı talep edecektir. Bu miktar aralarında yapacakları özel anlaşmaya göre değişebilir.
Zaman içerisinde teşvikli işçilerin iş yerinden ayrılmaları halinde, teşvikli azalma olduğu taktirde, teşvik miktarı ne kadar kaldı ise o miktar üzerinden Danışmanlık firmasına ödeme yapılacaktır.
Bu ana kadar Danışmanlık firmasınca verilen hizmetlerin karşılığında firma Danışmanlık firmasına herhangi bir ücret ödemeyecektir.
DANIŞMANLIK SÖZLEŞMESİNDE BU HUSUSLAR ÇOK NET ŞEKİLDE YAZILMIŞTIR.
Çözüm ortağımız yukarıdaki işlemleri yürütecek firmadır. Sorumluluk tamamen ona ait olacaktır. Bu konuda gerekli bilgi ve Çözüm Ortağımız ile ilgili bağlantı tarafımızdan yapılmaktadır.
Bizler de firmaların Televizyon yayınlarımızda gerektiği taktirde tanıtımlarını yapmak istemekteyiz.
Bizlere aşağıdaki mail. adreslerinden ulaşabilirsiniz:
ulusalhaber1881@gmail.com
turkgucutv@gmail.com
Ayrıca Gümrük Müşaviri Danışman Zekeriya TÜMER'E de -0535 333 98 08-0552 220 45 18 den telefon ederek ulaşabilirsiniz.
Hazırlayan: Zekeriya Tümer
19.08.2022
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder