23 Aralık 2015 Çarşamba

Ankara Boğazı / İMRAHOR, Mühye (Yeşilkent) Mahallesi Havalisi Vadi Ankara Projesi ve Mühye Yeşilkent Mahallesi Muhtarı: Murat KABASAKAL

ANKARA'YA DENİZ GETİRMEK YA DA “ÇILGIN BİR PROJE" (İMRAHOR) VADİ ANKARA
MURAT KABASAKAL
Mühye Yeşilkent Mahallesi Muhtarı
Kadim (tarihi) adı MÜHYE olan, 300 yıllık abide bir Köy. Şimdiki adı MÜHYE YEŞİLKENT Mahallesi;
Dünün, köklü gelenekleri, mübarek zatları, bilgi, birikim ve bilgeleri, halk filozofları ile maruf tarihi Köyü; Bu gününse, Başkente iki dakika mesafede oldukları halde inanılmaz sorunlar, fakirlik, işsizlik ve yoksullukla boğuşan; “BOĞAZ ANKARA” Projesine ümit bağlayan "Paha biçilmez servetin hakiki sahipleri"nin yaşadığı Mahallenin  Muhtarı; Murat KABASAKAL, "yörede olup - bitenler ve mevcut gelişmeler hakkında, mahalle halkı ve konu hakkında bilgi almak isteyen Ankara'lı ziyaretçilerine " bilgi veriyor:
Melih Başkan diyor ki: 
“KONUM VE DURUMU İTİBARIYLA ANKARA'YA DENİZ GETİRMEK ELBETTE İMKÂNSIZ; ANCAK, YEREL HALK, DEVLET VE VATANDAŞ İŞBİRLİĞİ İLE ARTIK ANKARA'NIN DA, VARLIĞI İLE GURUR DUYACAĞI BİR BOĞAZI OLACAK...
ANKARA'NIN GÜNEYİNDE, MÜHYE KÖYÜ HAVALİSİ / İMRAHOR VADİSİNDE, BİRİNCİ ETAPTA YER ALACAK 11 KM'LİK DEV KANAL VE ETRAFINDA DİZİLECEK VİLLALAR, RANT ALANLARI, CAFE / RESTORAN VE BENZERİ YERLER, DİNLENME (PİKNİK VE OYUN) ALANLARI...
ANKARA'NIN İMAJINA İNANILMAZ BİR KATKI SAĞLAYACAK.. ARTIK ÖNÜNDE BİR ENGEL KALMAYAN BU BU YATIRIM VE PROJENİN, 5 YILDA TAMAMLANARAK BİTİRİLMESİ PLANLANIYOR... EYMİR GÖLÜ İLE GÖLBAŞI MEZARLIĞI ARASINDA KURULACAK OLAN PİS SU ARITMA TESİSİNDEN ELDE EDİLECEK ARITILMIŞ SULAR, BU KANALI BESLEYECEK. İLERİDE EYMİR VE MOGAN İLE BİRLEŞTİRİLECEK BU PROJE SAYESİNDE KANAL UZUNLUĞU 43 KM'YE KADAR ÇIKABİLECEK..."

Yenilenen "Bogaz Ankara; 
Yeni Yerleşim Bölgesi" İmar Planı
MURAT KABASAKAL
Mühye Yeşilkent Mahallesi Muhtarı
İmrahor Vadisi (VADİ ANKARA PROJSİ) açıklandığı günden itibaren gündemden bir türlü inmiyor. Buna sebep olarak, proje alanındaki (vadinin yerlisi olmayan, yabancı) emlâk sahipleri ve rant peşinde koşan spekülâtörler tarafından verilen itirazlar ve şikayet dilekçeleri ile Ankaralıların merakla beklediği ve özellikle bölge sakinlerinin bir an önce kavuşmak istedikleri Boğaz Ankara projesi de  gecikmeler yaşanması gösteriliyor. Nihayet, Şubat 2015 de yayınlanan imar planına yapılan itirazlar sonucunda durdurulan ve 7 ay boyunca hiç bir gelişmenin yaşanmadığı bu proje, sonuçta revize edilerek tekrar askıya çıkarıldı. Ankara Vadisi 1 / 1000 ölçekli imar planı 20.11.2015 tarihinde Ankara Büyük Şehir Belediyesinin 16. kattaki İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığın da görücüye çıktı. Alınan duyumlara göre bir çok (sonradan gelen ve burada yatırım/kâr/rant amaçlı taşınmaz edinen) arsa sahibinin yenilenen imar planından memnun olmadıkları ve tekrar itiraz dilekçesi yazmaya hazırlandıkları konuşuluyor. Edinilen bilgiler ve mahallinde vaki söylentilere göre: İtirazların başlıca sebebi toplu olarak bir parselde bulunan arsa metre karelerinin 3 veya 4 farklı parsele bölünerek imar plânın hazırlanmış olması biçinde gösteriliyor. Bir başka sebebi ise değerli parsellerdeki arsa paylarının değeri daha düşük parsellere kaydırılmış olması. Sonuç itibari ile yapılan itirazlar derlendirilerek imar planında değişiklik ve düzeltmeler yapılmasının ön görülmesi bekleniyor. 
895 ve 896 Parsellerin Durumu Ne Olacak?..
Boğaz Ankara Projesinin en çok tartışılan alanı Çankaya Mühye Köyü(yeni adıyla Yeşilkent Mahallesi)  895 ve 896 parseller ile ilgili yapılan zemin etüdünde zeminin gevşek olduğunu, yapılaşmaya uygun olmadığını ve uygun şartlar oluşmadıkça bu parsellerin mera alanı olarak bırakılacağı ifade ediliyor. Gerçekten yapılan çalışma sonucu, zemin yapılaşmaya izin vermiyorsa arsa sahiplerinin beklemekten başka çaresi maalesef yok. Fakat zemin etüt çalışması süre kazanmak için bir bahane ise beklenilen bir şeyler var demektir. 902 parselinde de aynı bu tarz zemin ile ilgili sıkıntılar olduğunu ve bu sebepten dolayı parselin yüz ölçümü büyük olmasına rağmen inşaat alanının ancak %20 si kadar olabileceğini ifade etmişlerdi. Bu söylentinin arkasından arsalar ya istimlâk edildi ya da 1000 metrekareye 1 daire vermek koşulu ile tüm arsa sahiplerinden imzalar alındı. Şimdi 902 parsel e bakıldığından parselin neredeyse tamamına inşaat yapıldığını görebiliyoruz. Ayrıca arsa sahiplerine verilen konut miktarının 8 katı kadar konut inşa edildiği açıkça görülmektedir. Böyle bir emsal olduğu için acaba 895 ve 896 için de aynı plan mı devreye girdi demek mümkün. Eğer 902 ye yapıldığı gibi yapılmak isteniyorsa arsa sahipleri belediye ile anlaşarak daire karşılığı arsa haklarından vazgeçecek ya da belediye zemin yapılaşamaya uygun değil diyerek istimlâk bedelini düşük göstererek arsa sahiplerinden arsalarını istimlâk edecek. 895 ve 896 arsa sahiplerinin birçoğu belediyeye itiraz dilekçesi vererek haklarını korumaya çalışıyor. İmrahor Vadisi imar planı kesinleştikten sonra ancak, 895 ve 896 parseller için daha net konuşmak mümkün olacak gibi görünüyor...
İmrahor Vadisi Arsa Sahiplerinin Dikkatine
MURAT KABASAKAL
Mühye Yeşilkent Mahallesi Muhtar
Ankara Boğazı projesi mart ayı ortasında 1/1000 ölçekli imar planı askıya çıkacağı onu takip eden 1 ay içerisinde arsa sahiplerine yeni tapularının verileceği bilgisi Ankara Büyük Şehir Belediyesi yetkilileri tarafından sözlü olarak beyan edilmiş bulunmaktadır. Projeyi hazırlayan Mimarlık şirketi yetkilileri tarafından arsa sahiplerinin yüzde hisse vermesi şartı ile imarlı alanlarını değerli bölgelere kaydırma vaadi ile arsa sahiplerinin akıllarını karıştırmaya devam ediyorlar. Edinilen bilgilere göre ve bu konularda bilgi sahibi olan kişilerce SİNPAŞ tarafında olan çay boyunca yeşil alan olarak belirlenen bölge çayın diğer tarafına kaydırılacak ve turizm – ticari alan imarı verilecek. YEŞİLKENT mahallesinin yukarı tarafında bulunan orman evinin bulunduğu noktaya SİMPAŞ bölgesi tarafından köprü yapılacak ve o bölge merkez kabul edilerek YÜKSEK KAT ve ticari alanlar oluşturulmak için imar izni verilecek. O bölgenin aşağı kısımları birçok ana yol barındırdığı için değerli kabul edilmekte olup orta yükseklikte konut alanı olacak. YEŞİLKENT mahallesinin yukarı tarafları turizm – ticari alan olarak imar verilecek. Karataş köyünün sağ ve sol tarafında kalan imarlı alan ise orta yükseklikte konut alanı olacak. 895 ve 896 parselleri ise 902 de yapıldığı gibi toptan istimlâk veya daire karşılığı arsa sahiplerinden alınarak SİMPAŞ benzeri bir proje yapılacak. Yukarıda yazılan bilgiler sadece öngörü ve deneyimli kişilerce belirtilenlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken esas nokta yüzde hisse vererek daha iyi bir yere kaydırma olayının çok iyi analiz yapılarak imza verilmesi. Netice olarak yaklaşık 2 ay içerisinde imarlı yerlerin netlik kazanacağıdır.
SONUÇ:
Kanal Ankara Her Platformda Tartışılıyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, 30 Mart seçimlerinde vaat ettiği, İmrahor Vadisi’nden Mogan Gölü’ne kadar uzanan geniş alanda yapılacak olan ve Ankara Vadisi üzerinde turizm ve ticaret kullanımı ağırlıklı yapılaşmayı öngören ‘KANAL ANKARA’ projesinin Nazım İmar Planı askıya çıktı.
30 gün askıda kalacak plana yapılacak itirazların ardından proje hayata geçirilecek.
Plana göre, İMRAHOR VADİSİ yapılaşmaya açılarak ‘ORTA YOĞUNLUKLO KONUT ALANI, ‘ticaret alanı’, ‘ticaret-konut alanı’, ‘ticaret-turizm alanı’, ‘kamu hizmet alanı’ ve ‘belediye hizmet alanı’ şeklinde değerlendirilecek. Proje kapsamında 15 adet turizm tesisi inşa edilecek, sağlık ve spor tesisleri, yüzme havuzları, otopark, müze, konser ve konferans salonları, yaşlı ve engelli bakım merkezleri, kreşler, lokantalar, büfeler, çok katlı mağazalar ve iş merkezleri yapılacak.
ŞEHİR PLANCILARI PROJEYE KARŞI
İmrahor Vadisi’nin Ankara’nın en önemli doğal alanı olduğunu, yapılaşmanın doğayı bozacağını belirten Şehir Plancıları Odası ve çevreciler projeye karşı çıkıyor. İMRAHOR VADİSİ’nin konut, ticaret ve turizm alanı olarak yapılaşmaya açılmasının kabul edilemeyeceğini kaydeden TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, “Bu Plânla Vadi” yapılaşmaya açılıyor, toplamda 15 turizm şirketine peşkeş çekiliyor. Ankara’nın en önemli doğal alanı, korunması ve ağaçlandırılması gereken alanı yok olacak” diye konuştu.
MİMARLAR ODASI’NDAN GÖKÇEK’E SUÇ DUYURUSU
Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında ‘can güvenliklerini tehdit ettiği’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Halkı kışkırtmak, kin ve nefrete sürüklemek nedeniyle bulunulan suç duyurusu hakkında Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Gökçek hakkında daha önce de suç duyurusunda bulunduklarını, bakanlığın soruşturma için izin vermediğini söyledi. Candan, şöyle konuştu:
“Melih Gökçek hem Twitter adresinden hem basına yaptığı açıklamalarla Mimarlar Odası Ankara Şubesini ve Oda yöneticileri hedef göstermektedir. Oda yöneticilerimizin can güvenliğini tehdit etmektedir. Temsil ettiğimiz Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticilerini de hedef haline getiren bu tutum suç teşkil ettiği için bu kez kurumsal olarak suç duyurularının yanında yönetim kurulu üyeleri olarak da ayrıca suç duyurusunda bulunduk.”

O, ÇOK BAŞARILI VE KENDİNİ HALKINA ADAMIŞ BİR MUHTAR: "MÜHYE, YEŞİLKENT MAHALLESİ MUHTARI, Murat KABASAKAL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder